Träningsverksamhet

Vi har idag flera träningsgrupper som tränar gemensamt i ålder 8 och uppåt tillsammans från skidupptakten i september till säsongsavslutningen i april. Åldersindelningen följer svenska skidförbundets rekommendationer och de åldersindelningar som gäller vid tävlingar. Vi har träningar på tisdagar och torsdagar kl 18.
Varje år anordnar vi skidskola för de minsta (7 åringar) som sker några helgdagar i februari.
Vill ni börja/prova på skidor så är ni välkomna stora som små. Kontakta
Bik Skidor eller kom och träffa oss på våra träningskvällar.

 

 

Se beskrivning och information om träningstider, utrustning m.m. under varje flik för respektive träningsgrupp. Aktuell information skickas alltid ut av tränarna via sms-grupp.

Skidsäsong
Under skidsäsongen tränar vi generellt sett klassisk skidåkning på tisdagar och fri stil på torsdagar. Detta kan dock ändras utifrån väderförhållande, håll alltid koll i sms-gruppen.

Barmarkssäsong
Den tid på säsongen när vi tränar utan snö så har vi alltid stavar med oss till träningen. Då kan vi träna skidgång, som är väldigt likt skidåkning. Stavarna bör då vara kortare än vid skidåkning, de skall sluta ungefär vid armbågen.

 

Att tänka på:

Märk era skidor och stavar.

Se till att era barn har gjort sina toalettbehov innan träning.

Klä barnet rätt, efter ditt barns behov och gärna med flera tunna lager av kläder. Oftast är det kallt från början av träningen och det kan vara skönt med något överdrag. Under träningens gång blir det svettigt och det kan vara bra att då kunna ta av sig något lager.

Se till att ditt barns skidor har fästvalla när det är klassisk stil på agendan. Se till att komma i god tid till träningen om ni vill ha hjälp med vallning från våra ledare. De hjälper hjärna till! 

Att träna skidor är energikrävande. Ditt barn behöver både mat och vila för att orka med att träna. På tisdagarna erbjuds ett enklare mellanmål (macka och saft) direkt efter träningen i klubbstugan. På torsdagarna erbjuds saft.

Låt aldrig ditt barn träna när det känner av en förkylning eller sjukdom.


Vesslorna
Vesslorna

Träning tisdagar och torsdagar 18.00-19.30

Ungdomar 13 år och äldre, dvs från skolans årskurs 8 och uppåt. Ibland tränar denna grupp fler tillfällen under veckan, detta meddelas i så fall via sms-gruppen. Fokus ligger på teknik, styrka och kondition genom olika övningar och lekar.

Hararna
Hararna

Träning tisdagar och torsdagar 18.00-19.30

Barn 11-13 år, skolans årskurs 5 till 7. Här varvas teknik-, styrke- och fartträning genom olika lekar och övningar i syfte att vidareutveckla skidtekniken och även kunna tillämpa den i tävlingsfart.  

Bävrarna
Bävrarna

Träning tisdagar och torsdagar 18.30-19.30

Barn 9-10 år, skolans årskurs 3 och 4. Träningarna inriktas på att våra barn ska lära sig tekniken för skidåkning i klassisk och fristil genom lekar och olika övningar. Gruppen tränar på tisdagar och torsdagar.

Utrustning och vallning – I den här åldern har de flesta gått över till vallningsbara skidor och när gruppen tränar klassisk stil är det viktigt att ni som föräldrar ser till att ert barn har tillräckligt mycket och anpassad fästvalla inför träningen. Kom i god till träningen och tala med ledarna om ni är osäker om vallan för dagen eller behöver assistans med vallningen. 

De dagar gruppen tränar skate ser vi helst att ert barn har skateutrustning, alternativt borttagen fästvalla på sina klassiska skidor. Generellt sett är det i denna ålder inte särskilt stor skillnad på spannet mellan fristil och klassiska skidor men klassiska skidor bör helst vara 15-20 cm längre än barnet och skateskidor bör vara något kortare eller lika långa som barnet. Har man skidor där mitt emellan skulle det i teorin kunna fungera att använda samma skidor till bägge stilarna, men det är något ni kan prata med dels oss tränare om och/eller en skidhandlare. Klassiska stavar ska gå ungefär till axelhöjd på barnet. Skatestavar som är längre ska gå ungefär till hakan på barnet.

Älgarna
Älgarna

Träning tisdagar och torsdagar 18.00-19.15 

I denna grupp tränar barn som är eller ska fylla 9 år, dvs skolans årskurs 2. Barnen tränar tillsammans med fokus på lek och koordination. Barnen ska genom lek lära känna sina skidor, få balans, bra självkänsla och självförtroende OCH ha roligt tillsammans med sina vänner! Föräldrar är välkomna att vara med på träningarna och finnas tillhands om barnet behöver. Påminn barnet om att gå på toaletten innan träningen börjar!

 

Björnarna
Björnarna

Träning på tisdagar 18.00-19.00

I denna grupp tränar barn som är eller ska fylla 8 år, dvs skolans årskurs 1. Barnen tränar tillsammans med fokus på lek och koordination. Barnen ska genom lek lära känna sina skidor, få balans, bra självkänsla och självförtroende OCH ha roligt tillsammans med sina vänner! Föräldrar är välkomna att vara med på träningarna och finnas tillhands om barnet behöver. Påminn barnet om att gå på toaletten innan träningen börjar!

Utrustning och vallning – Längdåkning består av två stilar, klassisk och fristil (skate). Våra minsta barn tränar endast tisdagar och klassisk stil. Där rekommenderar vi vallningsfria skidor. Detta pga att det dels är svårt med vallning, olika vallor beroende på väder samt att fokus i denna grupp inte ligger på bra glid och snabbhet utan att hitta balansen på sina skidor och det lär man sig lättast genom att första åren alltid ha bra fäste vilket vallningsfria skidor oftast ger.